Det blir inte bättre

Puccini: La Bohème (nyutgivelse – innehåller intervjumaterial med Freni)
Karajan, Pavaratti, Freni, Ghiaurov, Harwood, Panerai, Maffeo, Berliner Philharmoniker
Decca

Vad ska jag säga egentligen? Jag har aldrig hört opera bättre än så här – varken live eller på skiva. Jag kan heller inte föreställa mig vad som kunde göra det bättre. Detta är den renaste propagandan för konstformen. Kanske någon skulle tycka det var mer högvärdigt om det var Wagner, Mozart eller möjligen Verdi eller Monteverdi jag utgöt denna panegyrik över, men nu handlar det om melodikungen Puccinis musik. Dessutom förstår jag inte vad som är så problematiskt med vacker musik, men det är en annan femma.

Detta är underverk där Karajan, Freni och Pavarotti står i centrum. Castingen är lysande på alla plan, men det är dessa tre som står i centrum. Pavarotti har kanske aldrig varit bättre än så här. För oss som är lite yngre är det lätt att förlora den legendariska sångaren ur sikte. Den kitschiga tredjedelen av tenorensemblen är det som bländar, men han har aldrig varit bättre än så här. Han påstod själv att gud kysste hans stämband, och att han därför var så begåvad. Det kunde vara sant. Freni kommer också med påståenden på en bonusskiva med 20 minuter intervjuer. Hon berättar att Karajan grät efter premiären av Bohème på La Scala (alltså inte den här inspelningen). Karajan skall ha sagt att han bara gråtit en gång tidigare i sitt liv, och det var när hans mor dog. Oavsett om det är sant eller inte så förstår jag inte annat än att maestro måste ha fällt en tår även i denna produktion. När det gäller Karajan blir det igen berättelse. Vad han förtäljer i orkestersatsen är nog. Han imponerar på alla plan, men framför allt är detta en studie i olika sätt att låta en orkester klinga vackert. När jag använder ordet ‘vacker’ brukar jag ofta förtydliga att jag använder ordet ytterst sällan, att det inte är särskilt mycket musik jag tycker är sådan, och att få klarar av att framföra den på ett sådant sätt, och även här förtydligar jag. Detta är en sällsynt skönhet, och den kommer i alla tänkbara schatteringar. Ljudkvaliteten är dessutom förebildlig. Jag tackar min skapare för att jag får uppleva konst såsom detta, och även för att han löst några julklappsproblem.

Nyhetsbrev
Hold deg oppdatert på nye artikler om musikk. Jeg deler selvfølgelig ikke din e-postadresse med noen. Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *