Hvilket lydanlegg jeg bruker

lydbølge, audiofil lytter, stereoanlegg

Mandag 3/10 handlet min artikkel i Klassekampen om den fantastiske lyden som produksjonsselskapet Lindberg Lyd produserer på sin egen label 2L. Når lydens mobile aspekter er blitt til den viktigste kvalitetsfaktoren kan det være vanskelig å forstå hva som er så stort med Morten Lindbergs produksjoner. De færreste av oss har lydanlegg som er gode nok. Musikk avspilt på dårlig utstyr lyver helt enkelt om hva som faktisk blir spilt. Jeg husker da jeg tvang min kjære tangopartner til å kjøpe et relativt godt utstyr, og hun, som sverger på at hun er håpløst umusikalsk, begynte å snakke om basstemmer og teksturer i musikken. Jaja, det er mye å si om dette, men jeg har allerede sagt det. Ønsker du å lese mer om en gammel grinebiters sukk og stønn over ungdommens auditive forfall får du kjøpe nettabonnement på Klassekampen for å lese artikkelen. Nå skal det handle om hvordan jeg fant det perfekte lydanlegget.

Hvor jeg ikke kjøpte

Det begynner å bli en stund siden jeg kjøpte anlegget jeg bruker nå, men jeg husker fremdeles to av butikkene jeg oppsøkte. Jeg husker Oslo Hi-Fi Center fordi jeg hørte på et anlegg til 200.000 kroner som overhodet ikke imponerte. Og jeg husker Hi-Fi Klubben fordi det var vanskelig å komme til for å få lytte på utstyr, og det jeg hørte imponerte heller ikke. Ellers har jeg glemt de fleste butikkene jeg gikk til, og hva jeg husker aller mest er mye frustrasjon og bortkastet tid.

Fabelaktige nerder

Da jeg snublet inn på Stereofil var jeg først skeptisk. De kunne ikke skilte med samme utvalg som de to allerede nevnte butikkene. Men jeg følte umiddelbart at jeg hadde å gjøre med genuine nerder som levde og åndet for lyd. Dersom du vet hva du driver med holder det jo å ha ett førsteklasses produkt i hver kategori. Likevel, det som imponerte meg mest var at disse var de første som kunne ta mine behov på alvor. Med unntak av de jeg møtte på Hi-Fi Klubben ble jeg for så vidt lyttet til, men de snakket om klassisk musikk med samme bevissthet du kan forvente av en kulturminister fra FrP. Jeg vet ikke om de på Stereofil personlig er særlig interesserte i klassisk musikk, men de skjønner lyden av klassisk musikk og kunne derfor gi meg akkurat hva jeg trengte – til en ganske billig penge. Heldigvis trenger man ikke å handle nytt lydanlegg særlig ofte, men neste gang vil jeg ikke gå noe annet sted. Jeg vil gå rett inn i butikken og ikke gå derfra før jeg har kjøpt mitt neste anlegg.

Hva jeg kjøpte

De trakk først fram høyttalere fra Tannoy med cd-spiller og forsterker fra Marantz. Jeg ble forelsket. Jeg kaller meg ikke audiofil, men dette var en sterk opplevelse. Jeg fikk en akustisk følelse av å sitte i rommet der musikken ble spilt, og jeg fikk høre en oppløsning i lyden som jeg ikke hadde hørt noe i nærheten av tidligere, selv da jeg hørte på dyre anlegg. Jeg prøvde noen andre sammensetninger av komponenter, men dette tjente bare til å bekrefte at det første valget var perfekt.

Det blir litt meningsløst å si hvilke modeller jeg kjøpte, fordi disse er endret nå. Men høyttalerne var små (ikke gulvstående) med tre komponenter, og jeg trengte ikke å betale mer enn 5500 kroner for paret. Jeg prøvde storebror, som var gulvstående og kostet ytterligere noen tusenlapper. Bassen var sterkere, men han hadde ikke samme tydelighet og oppløsning i klangen som lillebror hadde.

Jeg var stum av beundring for hvordan de på Stereofil kunne plukke fram dette anlegget ut i fra min beskrivelse av hva jeg ønsket, og jeg stolte blindt på deres valg av kabler og gulvstativer. Totalt betalte jeg i overkant av 15.000 kroner for pakken. Sett i lys av hva jeg faktisk fikk var det et røverkjøp.

Kjøpstips

Altså, legg kjøpet i hendene til de flinke nerdene på Stereofil. Resultatet vil mest sannsynlig bli Tannoy-høyttalere med forsterker fra Marantz. Ikke hold tilbake på penger for kabler, og har du plass til å la høyttalerne stå fritt kjøper du gulvstativ med spikes og bly i stativet. Det høres forferdelig nerdete ut, men du vil høre forskjellen.

Husk å ta med egne plater for å lytte til når du skal prøve anleggene. Det er viktig at du lytter til musikk med et lydbilde som du kjenner godt for å kunne avgjøre hvilket produkt du faktisk kjøper. Og husk å dele dine egne erfaringer i kommentarfeltet.

Jeg vil skrive en langt kortere artikkel om hodetelefoner snart. Sørg for å besøke meg ofte og hold deg oppdatert med nyhetsbrevet!

Artikkelen fra Klassekampen ligger dessverre ikke fritt tilgjengelig på nett.

Nyhetsbrev
Hold deg oppdatert på nye artikler om musikk. Jeg deler selvfølgelig ikke din e-postadresse med noen. Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet.

3 hendelser på “Hvilket lydanlegg jeg bruker”

 1. jan vidar olufsen

  Vil også anbefale Hifi guiden på Hamar, der får du det du ber om. Husker jeg hørte på et lydanlegg hvor de spilte ei utrolig fin plate. <jeg kjøpte platen og når jeg kom hjem var ikke musikken så bra som da jeg hørte den i butikken. Forsto at det var lydanlegget i butikken som gjenga lyden mye bedre enn det jeg hadde fra mitt anlegg. Så det ble innkjøp som jeg aldri har angret på.

 2. Din opplevelse er nær eksakt den samme som min. Første gang var å hjelpe en nyutdannet junior med kjøp av høyttalere til low cost. Var innom HiFi klubb og andre steder. Ingen gadd å høre skikkelig etter, vi var jo ikke ute etter værsting utstyr. Også vi datt tilfeldig innom stereofil. Men i all verden…. et sted for nerder der low cost kunde blir behandlet som viktig! Kjøpte 2 små Tannoy. Brukeren kjempehappy.
  Et par år senere kom jeg på tanken å oppgradere anlegget i egen stue. Var igjen (merkelig nok) innom andre butikker, men nei… fikk nok og gikk igjen til stereofil. Samme opplevelsen atten en gang. Lang historie kort, det ble Vienna Mozart og selv om jeg visste det kunne bli bra, så ble det enda bedre. Sagt på en anna måte, at jeg hadde så god forsterker var ikke i mine tanker. Er bare så fornøyd.

 3. Anders Rønning

  Du er ikke den eneste. Kjøpte Tannoy og Marantz på Stereofil selv. Et annet aspekt ved å kjøpe gode konponenter som passer sammen er at man ikke opplever tretthet i ørene ved langvarig lytting, man kan også spille mye høyere uten at det blir slitsomt å lytte til.

  PS: Du finner nå en sjelden gang Marantz KI Pearl Lite-forsterker til ca. 5 000,- på Finn. Det er billig! Jeg betalte 12 000,- for en ny dengang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *