Hur Christian Ihle Hadland skall bli en legend

great pianist

Christian Ihle Hadland är på flera sätt den norska pianist jag beundrar mest. Han har ett otroligt naturligt och smickrande sätt att musicera. Allt är runt och omsorgsfullt utskuret från tiden, och det här har jag redan skrivit om flera gånger i Morgenbladet.

Även om han är makalös har jag tagit mig friheten att kritisera honom också. När jag gör det så är det med tanke på att han kunde bli en pianist av verkligen stort format. Jag försöker att kritisera honom med legend-kriterier – om det nu finns sådana. När jag hörde honom spela härom kvällen tillsammans med Truls Mørk och Marianne Thorsen menar jag höra en positiv förändring i hans klang. Det runda och naturliga har kunnat bli vekt, och det till trots för att han har ganska saftiga armar. Särskilt i Tjajkovskij-trion så kunde han fläska på i klangen, och det är ett fall framåt. Hans cantabile var också mer sjungande än tidigare.

Det skulle vara intressant att veta om han har arbetat på att lägga om tekniken eller om det här har kommit helt av sig självt, men summan av kardemumman är att han uppvisar en större klanglig bredd. Jag menar att det kraftfulla var något ojämnt, men han är absolut på väg mot att erövra ett nytt klangregister.

Här slutar bloggposten på ett sätt och så tillåter jag mig att bli något personlig. Jag har länge tänkt på att om det bjuds rätt tillfälle så skulle jag vilja ge Hadland ett råd. Tillfället har inte kommit så därmed spottar jag ut det här och nu. Jag gör det här för jag vill dra fram ett namn som är okänt för alltför många i norskt musikliv.

Christian, ta undervisning från Tina Margareta Nilssen. Det är en person du känner tämligen väl, men kanske har du inte tillräcklig respekt för henne. Hon har emellertid precis den kunskap du behöver tillägna dig för att kunna bli fullständigt fri med din teknik. Hon kan såväl praktiskt som anatomiskt förklara hur du arbetar med en stark hand och överför klangen från kropp/arm/finger till ditt instrument. Hon har en kunskap som kan appliceras på all instrumentalteknik och resultaten hon uppnår är uppsiktsväckande. De som känner till henne har nog hört om henne som pianist, särskilt med Dena duo, men hon har en kanske ännu vassare pedagogisk kompetens i sitt arbete med anatomisk biodynamik för musiker. Tina Margareta Nilssen, du är för övrigt välkommen att skriva en bloggpost för att förklara vad det är du arbetar med.

UPPDATERING 2012-06-01: I går fick jag mail från Hadland som mycket riktigt arbetat i några månader med att utvidga sitt starka register. Det skall bli spännande att se utfallet av samarbetet mellan honom om Nilssen.

Nyhetsbrev
Hold deg oppdatert på nye artikler om musikk. Jeg deler selvfølgelig ikke din e-postadresse med noen. Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *