Fyrverkeriet som aldrig tog eld

Vladimir Jurowski dirigerar London Philharmonic Orchestra
Wagner, Berg, Mahler
Ideale Audience International

Helt från den stund jag läste nyhetsbrevet där jag såg att det kommit en dvd med Vladimir Jurowski har jag gått och längtat till att få höra – och inte minst se – denna produktion. I mina ögon, och framför allt öron, är Jurowski (som inte får förväxlas med sin far, Michail) kanske världens mest intressanta unga dirigent idag. Jag hörde honom först i New York på Metropolitan. Det var i Humperdincks Hans och Greta. I ouvertyren framkallade han en stråkklang jag aldrig hört maken till. Jag har ingen aning om vad han gjorde. Det handlar om något oerhört lätt, svagt och svävande. Han fångade mig, och vad jag hört efteråt har imponerat stort – inte minst när han dirigerade Russian National Orchestra i Tjajkovskijs sjätte. Det var ett fyrverkeri utan dess like.

Några av mina vänner som inte delar min begeistring för Jurowski har kritiserat honom för hans egoism på scenen. Han gör det nog svårt för sig när det gäller att smickra de största fackidioterna i dirigeringskonsten. Det påstådda problemet är att han har ett oerhört yvigt kroppsspråk; som om han hämtats från en karikatyr från romantiken. Men hur kan man kritisera honom för detta? Jag hörde Riccardo Muti för inte så länge sedan. Han viftade som en Sanzo Panza, men väderkvarnen (eller orkestern) reagerade inte nämnvärt. Så är det inte när Jurowski håller i dirigentpinnen. Nej, det man ser, det hör man också. Resultatet är en sällsynt klangkonst, en differentiering i orkestertexturen, ett sublimt behärskande av tiden, och en makalös förståelse musikens dramatik. Hos Jurowski är kropp och klang ett.

Ja, jag såg verkligen fram emot den här utgivelsen. Den är inspelad i 5.1.-ljud men har också vanlig stereo. Har inte 5.1. men har en ljudanläggning som borde vara bra nog för att höra ett helt orkesterpartitur och inte bara spridda antydningar till klangfärger. Önskar så innerligt att jag kunde rekommendera den här utgivelsen, men att tro att Jurowski inte är bättre än han framstår på den här plattan är ett misstag. Detta var en stor besvikelse.

Nyhetsbrev
Hold deg oppdatert på nye artikler om musikk. Jeg deler selvfølgelig ikke din e-postadresse med noen. Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *