Hva er Pilates?

Joseph Pilates var så vel en raring som han var en kreativ mann. Han prøvde å gå til bunnen når det gjaldt å forstå menneskelig bevegelse og balanse. De hjelpmidler han demonstrerer på bildet blir ikke brukt i moderne Pilates, men ser vi ikke overføringsverdier for tangoen i hans kreasjon?
Joseph Pilates var så vel en raring som han var en kreativ mann. Han prøvde å gå til bunnen når det gjaldt å forstå menneskelig bevegelse og balanse. De hjelpmidler han demonstrerer på bildet blir ikke brukt i moderne Pilates, men ser vi ikke overføringsverdier for tangoen i hans kreasjon?

Det här är en gammal text som jag och min kära danspartner, Anne Marit, använde på våra hemsidor för tango tidigare (www.tangotango.no).

Pilates er en treningsform skapt av Joseph Pilates. Geniet selv brukte sin metode på primært to grupper. For det første på tyske medfanger i en britisk fangeleir, og for det andre på dansere i New York. Innen Pilates (og nå snakker vi om treningsformen, ikke om mannen) finnes det dermed aspekter av rehabilitering for helt vanlige mennesker samtidig som Pilates skaper en funksjonell kroppsholdning for dans.

Pilates er kanskje det mest mangefasetterte treningssystemet som finnes. I en privattime – og for at du virkelig skal skjønne hva Pilates dreier seg om bør du investere i veiledning på høyt nivå – møter vi din kropp hvor den er her og nå. Vi tar utgangspunkt i din holdning og finner øvelser og teknikker som er spesielt utvalgt for dine unike styrker og svakheter. Du får også fortløpende informasjon om hvordan ulike øvelser kan hjelpe deg på tangogulvet.

Kjernemuskulatur er viktig i Pilates, men det er altfor enkelt å si at Pilates bare handler om det eller enda verre, at det bare skulle handle om å styrke magen. Det finnes ikke en del av kroppen hvor vi kun har én muskel som er ansvarlig for en bevegelse. I Pilates går vi på oppdagelsesferd gjennom de forskjellige lagene av muskulatur. Vi føler hvordan de agerer sammen og vi prøver å få dem å virke best mulig for at du skal kjenne deg vel så vel i din kropp i verden som på milongaen.

Pilates er dermed for alle. Hvis du er eliteidrettsmann og vil bli sterkere kan Pilates hjelpe deg å finne et potensial du ikke visste fantes der. Hvis du arbeider på et kontor og krummer over en pc-skjerm kan Pilates gi deg kjernemuskulaturen som trengs for at du skal kunne utføre ditt arbeid uten smerter og sykemeldinger. Ikke minst, hvis du er tangodanser kan Pilates gi deg grunnlaget for en vakker, smidig, effektiv og balansert dans. Uansett hvilken kunnskap og erfaring du har av trening kan Pilates styrke deg og lære deg å bruke kroppen mest mulig biomekanisk effektivt.

Joseph Pilates sa at dårlig Pilates er bedre enn ingen Pilates. Vel, samtidig tør vi påstå at du ikke kan forstå hva det handler om hvis du ikke har fått undervisning fra en kvalifisert instruktør. Pilates krever at vi velger øvelser for nettopp din kropp og at vi modifiserer dem for dine unike forutsetninger. Dette kan ikke gjøres på en gruppetime eller ved å følge en video. Belønningen kommer imidlertid gjennom at tåballene begynner å føles mye større når balansen forbedres, at skrittene blir mer presise når hele kroppen fungerer som et integrert hele, og det blir så mye enklere å kommunisere med din partner når holdningen er rank og stolt.